Tuesday, September 25, 2007

Tepung Bungkus




Bahan-Bahan:


1 cawan beras biasa (tepung beras)
2 cawan santan cair
10 keping daun pisang 4" x 2 1/2"
1/4 biji kelapa muda diparut
1 keping gula melaka
sedikit debu tepung beras pulut
sedikit air



Cara Membuatnya:

1. Buat intinya dahulu :
a) Sira kelapa muda dengan gula melaka hingga kering dan boleh digentel
b) Gentel inti kelapa bulat-bulat sebesar ibu jari
c) Golek-golekkan inti tadi ke atas debu pulut

2. Bancuh tepung beras dengan santan cair, masukkan sedikit garam, kacau sehingga separuh masak.

3. Kacau jangan berhenti untuk mengelakkan dari berketul-ketul.

4. Untuk membungkusnya, ambil sekeping daun pisang yang telah disediakan. Bubuh 2 sudu tepung separuh masak tadi ke dalam daun pisang kemudian aturkan tiga biji inti dan tutupkan dengan 2 sudu lagi tepung itu.

5. Tutupkan daun pisang ke kiri ke kanan dan lipatkan kedua-dua hujungnya.

6. Aturkan dalam pengukus dan kukuslah sehingga masak. Bila masak angkat dan hidangkan.





3 comments:

achik said...

hari tu mak saya buat x buh inti camtu.. letak gula merah je..

Pa'chik said...

baca cerita ko ari tu tau dah.. tu yang letak yang ini pulak... sedap oo.. lemak kelapa tuh..

Ekyien said...

Sodap...sy suke..

http://www.incomemingguan.net/ekyien/