Sunday, September 23, 2007

KEK COKLAT KUKUS

Bahan:

  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak (nak lebih sedap guna butter cair)
  • ½ cawan susu pekat manis
  • 1 ¼ cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur

    Cara:
    Campur koko, gula, susu cair, susu pekat manis & minyak ke dalam periuk & masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. utup api, biarkan adunan suam.
    Tepung, soda bikarbonat & baking powder diayak.
    Telur dipukul kembang & dicampur dengan campuran koko tadi. Gaul rata & campur tepung.
    Gaul sebati & tuang dalam acuan & jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik (tuang dalam ½ acuan je).
    Tutup dengan aluminium foil agar tak masuk wap.
    Kukus selama 1 ½ jam baru keluarkan.


    TOPPING COKLAT
Bahan-bahan:
  • 250 g coklat masakan } potong kecil2
  • 1 sudu besar majerin
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional

Cara membuat:

  • Cairkan coklat secara double-boiler
  • Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati.
  • Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli

dah tak ingat ambik resipi kat mana..



BalikRumah

0 comments: