Bahan:
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak (nak lebih sedap guna butter cair)
- ½ cawan susu pekat manis
- 1 ¼ cawan tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp soda bicarbonate
- 3 biji telur
Cara:
Campur koko, gula, susu cair, susu pekat manis & minyak ke dalam periuk & masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. utup api, biarkan adunan suam.
Tepung, soda bikarbonat & baking powder diayak.
Telur dipukul kembang & dicampur dengan campuran koko tadi. Gaul rata & campur tepung.
Gaul sebati & tuang dalam acuan & jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik (tuang dalam ½ acuan je).
Tutup dengan aluminium foil agar tak masuk wap.
Kukus selama 1 ½ jam baru keluarkan.
TOPPING COKLAT
- 250 g coklat masakan } potong kecil2
- 1 sudu besar majerin
- 130 ml double cream atau whipping cream
- sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat:
- Cairkan coklat secara double-boiler
- Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati.
- Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli
dah tak ingat ambik resipi kat mana..
0 comments:
Post a Comment