Saturday, September 22, 2007

Jala Mas


Bahan-Bahan :


10 biji telur merah ( telur itik)
2 biji telur merah (telur ayam)
1/2 sudu makan gula pasir
2 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan

air yang jernih dalam kulit telur diambil semua ( bukan putih telur)-biasanya kalau kita pecahkan telur dan keluarkan isinya, kita akan lihat terdapat air yang jernih


Cara Membuatnya:
  1. Merah telur dicampur dengan air yang jernih yang terdapat dalam kulit telur tadi ke dalam satu mangkuk dan kacau dengan senduk perlahan-lahan lalu ditapis dengan kain jarang, lepas itu masukkan telur ke dalam bancuhan tadi.
  2. Masukkan gula dengan air sejuk dan daun pandan serta bunga cengkih, bila mendidih dan pekat sedikit air gula itu, boleh dimasukkan bancuhan telur dan dikirai dalam air gula.
  3. Bila sudah masak diangkat jala mas itu dengan batang buluh kecil dan lipatlah memanjang atau sesuka hati.




BalikRumah

1 comments:

zwitterion said...

oooo...banyak pakai telur ye..