Bahan-Bahan :
10 biji telur merah ( telur itik)
2 biji telur merah (telur ayam)
1/2 sudu makan gula pasir
2 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
air yang jernih dalam kulit telur diambil semua ( bukan putih telur)-biasanya kalau kita pecahkan telur dan keluarkan isinya, kita akan lihat terdapat air yang jernih
Cara Membuatnya:
- Merah telur dicampur dengan air yang jernih yang terdapat dalam kulit telur tadi ke dalam satu mangkuk dan kacau dengan senduk perlahan-lahan lalu ditapis dengan kain jarang, lepas itu masukkan telur ke dalam bancuhan tadi.
- Masukkan gula dengan air sejuk dan daun pandan serta bunga cengkih, bila mendidih dan pekat sedikit air gula itu, boleh dimasukkan bancuhan telur dan dikirai dalam air gula.
- Bila sudah masak diangkat jala mas itu dengan batang buluh kecil dan lipatlah memanjang atau sesuka hati.
1 comments:
oooo...banyak pakai telur ye..
Post a Comment