- Cili hijau, merah pun boleh
- kelapa muda yang diparut
- ikan kembung
- bawang merah
- santan
- budu atau fish sauce (yang selalu guna dalam thai delicacy)
- Garam & gula secukup rasa
cara:
- Cili potong panjang di bahagian tepi tapi jangan putus.
- buang biji, rendam dalam air garam dalam 5 minit
- isi ikan blend atau tumbuk dengan kelapa parut. seeloknya tumbuk, kalau blend hancur sangat.
- gaul dengan sos ikan pastu sumbat dalam cili
- pastu rebus cili sumbat tu dalam santan sampai santan kering. api sederhana.
Err... part budu atau sos ikan tu... tak pasti pulak ye.. pasal kalau resepi mak aku.. takde..
Thursday, June 14, 2007
Solok Lada
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
Salam.
Solok lada nih Pak Ngah selalu makan dengan Nasi Dagang beli kat pasar malam...yum..yum..yummy
Terima kasih.
- Pak Ngah
Post a Comment