Thursday, June 14, 2007

Solok Lada

- Cili hijau, merah pun boleh
- kelapa muda yang diparut
- ikan kembung
- bawang merah
- santan
- budu atau fish sauce (yang selalu guna dalam thai delicacy)
- Garam & gula secukup rasa

cara:
- Cili potong panjang di bahagian tepi tapi jangan putus.
- buang biji, rendam dalam air garam dalam 5 minit
- isi ikan blend atau tumbuk dengan kelapa parut. seeloknya tumbuk, kalau blend hancur sangat.
- gaul dengan sos ikan pastu sumbat dalam cili
- pastu rebus cili sumbat tu dalam santan sampai santan kering. api sederhana.


Err... part budu atau sos ikan tu... tak pasti pulak ye.. pasal kalau resepi mak aku.. takde..

1 comments:

Anonymous said...

Salam.
Solok lada nih Pak Ngah selalu makan dengan Nasi Dagang beli kat pasar malam...yum..yum..yummy

Terima kasih.

- Pak Ngah