Tuesday, June 12, 2007

Bebola Ikan Houm'meyd

fish ball home made ni mudah je, tapi tak kenyal macam fishball beli.

isi ikan tenggiri (sebab senang nak asingkan isi dari tulang) blend dengan ais sikit. letak garam, gula sikit, lada sulah, tepung jagung/kanji dalam sesudu dua. gaul sebati.

masa sup menggelegak, masukkan ketul2 fish ball ni. bila dah timbul maknanya dah masak.

eh lupa plak. tau macamana nak buat cekodok bulat2 kan? fish ball tu buat camtu gak.

cara yang lebih jelas
Isi ikan dikisar dengan garam secukup rasa dan sedikit ais err salji pun buleh. Ikan yang terbaik ikan yang kurang tulang macam tenggiri atau mana-mana species adik beradik mackarel. Kembung boleh juga. Yang selalu beli tu guna ikan parang. Ikan salmon aku tak pasti tapi boleh cuba. Satu hari nanti aku nak cuba jugak.

Boleh tambah lada sulah, lada hitam mengikut kesukaan. Campurkan tepung jagung atau tepung kanji sikit. Masukkan ketulan bebola ikan kedalam sup/kuah yang sedang mendidih. Kalau pandai buat cekodok pisang bulat-bulat, macam tu lah nak jadikan fishball tu bulat. Kalau tak reti, buatlah bentuk apa pun. Masuk dalam mulut, kunyah hancur jugak!

Bila kesemua bebola dah terapung, maknanya dah masak.

Cara yang sama boleh diusahakan untuk membuat bebola AYAM dan daging.


0 comments: