Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung beras
- 6 cawan air sejuk
- 2 keping gula melaka
- 3 helai daun pandan (ambil patinya)
- 10 helai daun cekur manis (ambil patinya)
- 1/2 biji kelapa (2 cawan santan)
- 1 sudu makan tepung beras
Cara Membuatnya :
- Bancuh tepung dengan air, air daun pandan dan air cekur manis, untuk mendapatkan warnanya.
- Kacau di atas api sederhana sehingga pekat dan kental, angkat dan tuangkan ke dalam dulang kecil dan sejukkan.
- Bancuh santan bersama tepung beras, kacau di atas api sederhana sehingga mendidih. Masukkan setengah sudu teh garam dan angkat.
- Gula melaka atau manisan dimasak dengan sedikit air, bila hancur diangkat dan disejukkan.
- Untuk menghidangnya, potonglah kuih lompat tikam ini kecil-kecil, masukkan ke dalam pinggan tuang santan dan air manisan.
- Lebih sedap lagi kalau dimakan dengan pulut kukus yang diwaranakan (biasanya warna merah).
0 comments:
Post a Comment