Monday, October 8, 2007

Lompat Tikam





Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung beras
  • 6 cawan air sejuk
  • 2 keping gula melaka
  • 3 helai daun pandan (ambil patinya)
  • 10 helai daun cekur manis (ambil patinya)
  • 1/2 biji kelapa (2 cawan santan)
  • 1 sudu makan tepung beras


Cara Membuatnya :

  1. Bancuh tepung dengan air, air daun pandan dan air cekur manis, untuk mendapatkan warnanya.
  2. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat dan kental, angkat dan tuangkan ke dalam dulang kecil dan sejukkan.
  3. Bancuh santan bersama tepung beras, kacau di atas api sederhana sehingga mendidih. Masukkan setengah sudu teh garam dan angkat.
  4. Gula melaka atau manisan dimasak dengan sedikit air, bila hancur diangkat dan disejukkan.
  5. Untuk menghidangnya, potonglah kuih lompat tikam ini kecil-kecil, masukkan ke dalam pinggan tuang santan dan air manisan.
  6. Lebih sedap lagi kalau dimakan dengan pulut kukus yang diwaranakan (biasanya warna merah).

0 comments: