Bahan-bahan :
- 1 kati daging
- 1 biji kelapa
- 3 sudu makan ketumbar
- 2 sudu makan jintan manis
- 10 ulas bawang merah
- 6 hiris lengkuas
- 6 hiris halia
- 4 sudu makan kelapa goreng (kerisik)
- 6 biji lada kering
- 1 keping asam keping
- gula melaka (gula) secukup rasa
- garam secukup rasa
- 1 hiris kunyit
Cara Membuatnya :
- Ketumbar, jintan manis, lengkuas, halia, kunyit, bawng merah, bawang putih dan kerisik digiling halus dan digaul dengan daging.
- Jerang ke api sekejap, kemudian masukkan santan, asam, garam dan gula masakkan sehingga daging empuk.
- Bila sudah elok masaknya rasalah masam masinnya, kemudian hidangkan.
- Kalau suka boleh juga dimasukkan lada hijau di dalamnya sebagai hiasan.
2 comments:
ehem, che abang, resepi ni ada sikit2 sama dgn resepi Opor Daging Kerisik yg i kasi aritu.
Skrg masih pakai kati lagi ekk.
Emails yg hantar, u boleh bukak tak, ada problem tak?
sama eh? tak perasan lah... dah baca emel tu...
Post a Comment