Wednesday, October 3, 2007

Buah Tanjung


Bahan-bahan :

  • 10 biji telur itik
  • 1 1/2 kati gula pasir
  • 1 kopi tepung beras
  • 1/4 kopi tepung beras biasa
  • 2 helai daun pandan
  • 5 kuntum bunga cengkih

Cara Membuatnya :

  1. Telur merah dicampur dan dipukul sampai kembang.
  2. Tepung beras dicampur dengan tepung pulut dan digoreng sekejap, kemudian diangkat dan disejukkan.
  3. Gula dimasak dengan daun pandan dan bunga cengkih sampai setengah pekat.
  4. Sediakan satu mangkuk, masukkan telur dan sedikit tepung beras, uli dengan 3 jari. Bentuklah buah tanjung. Lepas itu masukkan ke dalam air gula. Bila telah meresap air gula bolehlah diangkat.



3 comments:

zwitterion said...

1 kopi tepung beras
1/4 kopi tepung beras biasa


1 kopi tu banyak mana?..hehe

Pa'chik said...

satu pot...

Anonymous said...

salam..saya ada 2 soalan;

1)boleh guna telur ayam?
2)macam mana nak goreng tepung beras?

huhu teringin sangat nak mkn kuih ni..