- 10 biji telur itik
- 1 1/2 kati gula pasir
- 1 kopi tepung beras
- 1/4 kopi tepung beras biasa
- 2 helai daun pandan
- 5 kuntum bunga cengkih
Cara Membuatnya :
- Telur merah dicampur dan dipukul sampai kembang.
- Tepung beras dicampur dengan tepung pulut dan digoreng sekejap, kemudian diangkat dan disejukkan.
- Gula dimasak dengan daun pandan dan bunga cengkih sampai setengah pekat.
- Sediakan satu mangkuk, masukkan telur dan sedikit tepung beras, uli dengan 3 jari. Bentuklah buah tanjung. Lepas itu masukkan ke dalam air gula. Bila telah meresap air gula bolehlah diangkat.
3 comments:
1 kopi tepung beras
1/4 kopi tepung beras biasa
1 kopi tu banyak mana?..hehe
satu pot...
salam..saya ada 2 soalan;
1)boleh guna telur ayam?
2)macam mana nak goreng tepung beras?
huhu teringin sangat nak mkn kuih ni..
Post a Comment