resepi ni aku jumpa lam internet gak.. malas nak nanya mak aku...
Bahan-Bahan:
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka [taknak manes, pakai 3/4kg je la..]
2 cawan tepung gandum
6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa
Cara:
Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
macam mana nak tahu berapa santan kalau beli yang dh dalam packet atau tin?
Post a Comment