Resipi masak tempoyak pada yang suka. Pada yang tak suka, pasal apa ko klik masuk sini..??? hahah...
Ikan patin (sederhana besar, potong ikut suka)
3/4 sudu tempoyak (seeloknya tempoyak baru)
5 biji bawang merah (tumbuk)
2 batang serai (dititik)
1 sudu serbuk kunyit (guna kunyit hidup pun boleh)
10 biji cili padi (tumbuk)
1 biji timun cina (timun biasa pun boleh)
garam & gula secukup rasa
asam keping (ikut suka .. nak masam lebih, letak le banyak)
Cara:
Cara masaknya senang sangat. Tak payah tumis. Campak semua dalam periuk.
Errr cara campaknya ... semua bahan yang ditumbuk tadi masuk dalam periuk .. nak power guna periuk tanah.
Pastu masukkan air, asam keping dengan serbuk kunyit, garam, gula. Kalau nak kuah banyak, airnya lebih la kan.
Jerang sampai mendidih. Pastu masuk timun + ikan. Bila dah mendidih, kira dah masak la tu. Bolehlah hidang .. pastu makan tanpa perlu toleh kat depan, belakang, kiri atau kanan.
* Kalau suka bersantan, lain pulak caranya. Cili api, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup ditumbuk lumat kemudian masuk dalam periuk. Serai yang dah dititik letak sekali. Masukkan santan cair, asam keping. Jerang sampai mendidih guna api sederhana besar. Pastu masukkan ikan patin atau keli atau sembilang. Masuk santan pekat, daun kunyit yang dihiris halus. kacau gulai sampai mendidih dengan api kecil.
Ikan patin (sederhana besar, potong ikut suka)
3/4 sudu tempoyak (seeloknya tempoyak baru)
5 biji bawang merah (tumbuk)
2 batang serai (dititik)
1 sudu serbuk kunyit (guna kunyit hidup pun boleh)
10 biji cili padi (tumbuk)
1 biji timun cina (timun biasa pun boleh)
garam & gula secukup rasa
asam keping (ikut suka .. nak masam lebih, letak le banyak)
Cara:
Cara masaknya senang sangat. Tak payah tumis. Campak semua dalam periuk.
Errr cara campaknya ... semua bahan yang ditumbuk tadi masuk dalam periuk .. nak power guna periuk tanah.
Pastu masukkan air, asam keping dengan serbuk kunyit, garam, gula. Kalau nak kuah banyak, airnya lebih la kan.
Jerang sampai mendidih. Pastu masuk timun + ikan. Bila dah mendidih, kira dah masak la tu. Bolehlah hidang .. pastu makan tanpa perlu toleh kat depan, belakang, kiri atau kanan.
* Kalau suka bersantan, lain pulak caranya. Cili api, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup ditumbuk lumat kemudian masuk dalam periuk. Serai yang dah dititik letak sekali. Masukkan santan cair, asam keping. Jerang sampai mendidih guna api sederhana besar. Pastu masukkan ikan patin atau keli atau sembilang. Masuk santan pekat, daun kunyit yang dihiris halus. kacau gulai sampai mendidih dengan api kecil.
0 comments:
Post a Comment