Friday, June 15, 2007

Nasi Ayam Hainan

HAINAN CHICKEN RICE

- Hainanese chicken (bahan-bahan)

Seekor ayam yang montok dan gebu
3 ulas bawang putih, dikupas kulitnya
Halia dalam sebesar ibu jari
Minyak bijan dalam 2 sudu kecil
Air untuk merebus (satu periuk)
Daun bawang dalam 5 jurai
Daun bawang, daun sup, timun, tomato
Garam seadanya

- Nasi ayam (bahan-bahan)
4 cawan beras (utk 3-4 orang)
Minyak masak dalam 2 sudu besar
9 ulas bawang putih (dicincang atau ditumbuk)
9 ulas bawang merah (cincang)
Anggaran 6-7 cawan air rebusan ayam (ada beras yang perlu air lebih, ada yang jenis tak buleh lebih air .. jadi pandai2 ler agak ya. Kalau tak nanti mentah atau lembik sangat pulak nasi ayam tu)
Garam secukup rasa

Caranya:
1) Ayam tak perlu dipotong kecil. Biarkan kegebuan dan kemontokan ayam itu terpelihara.
2) Cari ler periuk besar yang boleh muat seekor ayam montok. Rebus air sampai mendidih.
3) Sementara tu, tumbuk bawang putih bersama garam. Lumurkan bahan yang sudah ditumbuk ke seluruh ayam dan juga bahagian dalam ayam. Jadi jangan malu-malu untuk “memperkosa” ayam itu ya. Hehehhe
4) Ikat simpul daun bawang.. Pastu masukkan daun bawang tu dengan hirisan halia yang dah dititik ke bahagian dalam ayam itu juga.
5) Cerrr check air dalam periuk tu .. dah didih ke belum? Kalau udah .. haaaa apa lagi?! Masa berendam sudah tiba untuk ayam montok kita. Pastikan ayam tu betul2 tenggelam dalam air.
6) Rebusler ayam tu dalam 30 hingga 40 minit. Jangan lupa pulak dibalik-balik. Nanti tak masak plak nanti.
7) Dah masak ayam tu, keluarkan ayam dari dalam periuk tu. Mandi lulurkan minyak bijan atas badan ayam yang seksih itu. Pastu biorkan sejuk.
Moh masak nasiknya pulak.
8) Mudah je … basuh ler beras tu bersih2. Pastu tos beras dalam tapis sampai kering air.
9) Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih sampai naik bau.
10) Masukkan beras, goreng ler kejap dalam beberapa minit sampai naik bau wangi.
11) Pastu pindahkan dalam periuk nasi. Tambah air rebusan ayam dengan garam. Biorler sampai masak yaa …
12) Pehtu buleh ler kome makan. Pepandai sendiri ler macamana nak kerjakan ayam tu. Nak potong ke idak, terpulang la yer.
13) Kalau nak bercili … mudah je. Blend cili merah dengan garam, gula secukup rasa. Pastu masak tanpa minyak, bubuh ler cuka sikit.






2 comments:

Anonymous said...

bunyi cakap maca oghang kuale.. haha thanx for the recipe, nanti keme cube

Anonymous said...

yum.yum...
cum sodap je yop..
i like this recipi..
bole diktekan sng..
i'll try it..
my mom suke nsi aym ni..
bole msk tok dye t