5 biji telur – asingkan putih dan kuning
150gm gula kastor
250gm mentega ( jgn guna marjerin.. nanti akan jadi berminyak)
½ tin susu pekat
1 sudu the esen vanilla
150gm biskut tawar / biskut marie – diblender halus
½ sudu pewarna hijau
15 bungkus asam haw flakes ( gula2 asam duit doposen )
Cara:
Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula sikit demi sedikit.
Dalam berkas berasingan, pukul mentega, susu pekat, esen vanilla hingga kembang.
Kemudian masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
Campurkan kedua2 adunan dan masukkan biskut yg telah diblender. Kacau sebati.
Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu diwarnakan hijau.
Alas loyang yang telah disapu mentega dengan kertas minyak.
Tuang adunan hijau, ratakan. Susun haw flakes atas adunan hijau.
Kukus lebih kurang 7 minit per lapisan.
Selang selikan adunan hijau putih. Ulang sampai abis.
Biarkan sejuk sebelum dipotong.
Friday, June 22, 2007
Kek Lapis Kukus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment