2 cawan tepung kek / gandum
2 cawan gula halus
2 biji telur
1 cawan serbuk koko ( kalau guna van houten, jgn guna sampai 1 cawan )
1 cawan minyak mazola
1 cawan susu cair
1 cawan air panas + secubit garam
½ sudu soda bikarbonat
½ sudu serbuk penaik
Esen vanila
Cara:
2 cawan gula halus
2 biji telur
1 cawan serbuk koko ( kalau guna van houten, jgn guna sampai 1 cawan )
1 cawan minyak mazola
1 cawan susu cair
1 cawan air panas + secubit garam
½ sudu soda bikarbonat
½ sudu serbuk penaik
Esen vanila
Cara:
Tepung dan serbuk koko diayak sekali.
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan susu cair. Kacau sebati.
Masukkan tepung + serbuk koko sedikit demi sedikit.
Masukkan soda bikarbonat, serbuk penaik dan esen vanila.
Masukkan minyak mazola. Kacau sebati.
Akhir sekali masukkan air panas.
Kacau sebati, tuang dalam loyang.
Bakar selama 45 minit ~ 1 jam ( sehingga masak ).
Toping:
Coklat masakan
sedikit minyak mazola
Masak guna kaedah 'double boil'... buh mangkuk tahan panas atas periuk berisi air pastu masak atas api kecik... atau boleh je masak terus dlm microwave...
ini kerja achik...
ini kerja achik...
0 comments:
Post a Comment