Wednesday, December 26, 2007

Dalca Kambing

Bahannya:
Daging rusuk kambing
kacang dhall - direndam dahulu

Haluskan:
halia
bawang putih
bawang besar

lada hijau
lada merah
daun kari
kayu manis
biji pelaga
cengkih
kacang panjang
kentang
lobak merah
terung
tomato
rempah kari daging
kelapa parut
asam - dicampur dgn santan dan ditapis

Bahan utk tumis darat:
1 biji bawang besar - dihiris
1 cbsr serbuk lada
beberapa helai daun kari

Caranya:
Rebus daging dgn kayu manis, pelaga, cengkih dan garam dalam periuk sehingga daging empuk dan dhall lembut.

Tumis bahan halus dan rempah kari, kemudian masukkan ke dalam rebusan daging.

Masukkan pula kentang, lobak merah, kacang panjang, terung, tutup dan biarkan ia mendidih selama 5 minit.

Tuangkan santan yang telah dicampur dgn air asam dan tutup lagi. Masak sehingga mendidih dan sayuran itu elok masaknya. Akhir sekali masukkan tomato, cili merah dan hijau.

Pijarkan minyak di kuali dan masukkan perencah tumis darat. Kacau hingga garing. Kemudian tuangkan kesemuanya dgn minyaknya sekali ke dalam periuk dalca itu.



0 comments: