Tuesday, October 30, 2007

Nasi Bukhary



Bahan-bahan

1 gantang (3.5kg) beras Basmathi
1-2kg daging lembu/ kambing
1 tin (454gm) minyak sapi QBB
5 labu bawang besar
2 botol sos tomato Delmonte
1 tin susu cair
1 genggam cendawan India (Shaimah Hindiyyah)
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk cili


Rempah Nasi (Dikisar)

9 kuntum bunga lawang
10 batang bunga cabe
1.5 biji buah pala
1.5 s/b ketumbar
38 ml jintan (1/3 jintan manis + 2/3 jintan putih)


Rempah Sup

4 kuntum bunga lawang
3 btg kayu manis (2 inci setiap satu)
37 biji buah pelaga hindi
45 kuntum bunga cengkih
2 s/b jintan (1/3 jintan manis + 2/3 jintan putih)
Sedikit buah pala
1 s/b lada hitam


Rempah Menumis

7 inci kayu manis
35 biji buah pelaga hindi
43 kuntum bunga cengkih



Cara Memasak

  1. Rebus daging dengan rempah sup. Tambah garam dan masak hingga daging empuk.
  2. Rempah nasi yg telah dikisar dibancuh dgn sos tomato.
  3. Tumis bawang besar sampai kekuningan.
  4. Masukkan rempah menumis, serbuk kunyit dan serbuk cili serta bancuhan rempah sos tomato tadi.
  5. Masukkan daging yg telah empuk direbus dan biarkan dalam 15 minit.
  6. Masukkan air sup sama dengan sukatan beras.
  7. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  8. Bila mendidih, masukkan susu cair dan cendawan india serta beras yang telah dibasuh.
  9. Boleh tambah daun ketumbar dan pudina untuk lebih enak.


Cendawan India (Shaimah Hindiyyah)
Boleh didapati di kedai rempah-ratus di sekitar Masjidil Haram, Mekah dan digunakan untuk menambah aroma Nasi Bukhary




Bunga cengkih, bunga lawang, bunga cabe dan pelaga hindi



Nota Kaki:
  • Daging lembu/ kambing boleh diganti dengan ayam (untuk yang banyak penyakit la kan)
  • Yoghurt boleh ditambah sebagai pelengkap hidangan
  • Sedap dimakan dengan jelatah, sambal lada dan paceri nenas.
  • Resepi ehsan seorang kawan


0 comments: