Kuah laksa( resepi sesuka hati, taram saja)
- Sekati ikan kembung 600g (7-8 ekor)
- belacan
- garam secukupnya
- 25 tangkai cili kering + 10 biji cili padi
- 3 ulas bawang besar ( cili kering + cili padi + bwg besar + belacan diblend sekali)
- daun kesum
- 3 asam keeping
- Bunga kantan (klau ada)
- Rebus ikan. Masukkan sedikit garam dan asam. Kemudian asingkan isi ikan dgn tulang.
- Kisar isi ikan dengan air rebusan td. Kemudian kisar jugak tulang td dgn baki air rebusan.
- Masukkan isi ikan+tulang2 yg dikisar td, cili kering+cili padi +bwg besar + belacan yg sudah dikisar, bunga kantan.
- Masak sampai mendidih, jgn lupa letak daun kesum lak. Letak garam secukup rasa.Kepekatan kuah bergantung kpd si tukang masak, kalau pekat tambah la air sket.
Hoho, sambil masak kuah laksa, jgn lupa rebus isi laksa sekali. Boleh dihidangkan dengan telur, bwg besar yg dipotong nipis2 serta daun2 ulaman yg anda suka. Izinni lebih suka gantikan telur dgn tauhu...
0 comments:
Post a Comment