Wednesday, August 11, 2010

Nasik Kerabu

Nasik Kerabu

nasik kabu ni... secara beisik dia lah... ada dua jenis...

satu jenis kaler biru [itam ongsini panggey], dan kunen...

biru ni... makannya cam biasa la... ada sambal kelapa tu, ngan ulam, dan air lada lah...

kalau yang kunen tu... harus la kena ada kuah tumis dia tuh... yang kaler oren nampak cam kuah ayam percik je...


jadiknya... letak dedua lah ye..
ni kiranya... resepi orang tua dulu nih...



Nasik biru
nasik:
beras 2 pot
bunga biru tu, nama dia bunga telang, jangan amek moning glori ye... amek tu ramas lam air, pas tu amek air tu wat masak nasik la ye... [cara lain leh je rebus bunga nih]
daun limau purut
daun pandan
[masuk la seme sekali ni... macam masak nasik biasa je... bukan hapa sangat... :P]

sambal kelapa
1/2 bijik kepala parut, goreng tanpa minyak
bawang merah 7-8 bijik
serai 2 batang
ikan kembung rebus/bakar lam 4 ekor [kalau ikan selayang lam 6-7 ekor]
halia sikit
gula sekucup perasaan lah



[seme nih... kome tumbuk ala-ala manja je... jangan lumat pulak, nak kasik dia mesra sebati, ada sesetengah tu, dia pakai gaul saja... tok nyakok kata ong sinih...]

ulam
daun kesum
daun salam [dua ni je kalau nak ikutkan orang dulu-dulu punya stail]
toge dalam dua posen
timun sebatang
kacang panjang tiga ekor
bunga kantan sebatang
[seme ni korang hiris nenipis lah ye... tau kan??? kalau nak makan besor-besor gitu pun, lantok kome la yop...]

budu
budu ni, buleh je nak masak dulu.
kalau biasa je, pakai guna;
budu
air limau nipis
cili padi...
masuk je lam mangkuk...
nak makan tu amek la sesudu dua...

air lada
ni... opsyenal je untuk yang tak nak nasik tu kering sangat, nak buh budu banyak kang masin pulak kan...
biasa lah,
lada
bawang,
cuka,
gula,
garam
blend je seme nih... pas tu buh cuka... jadik je...


nasik kabu kunen
nasik
beras 2 pot
serai sebatang
kunyit idup sikit [nak air dia je... tak pun pakei le kunyit serbuk tu]
daun kunyit,
daun lengkuas.
[ni masak je la cam biasa... tak reti?]

sambal kelapa
sama je ngan sambal kelapa tuk yang biru, tapi tumbuk tu, kasik lebih sikit la... jangan ala-ala manja cam untuk yang biru, kira cam pukul anak sindir mentua lah...]

ulam pun sama je...

tumis
untuk tumis nih...
bawang putih 3 ulas
bawang merah 5-6 ulas
lada kering 5 tangkai
halia sikit
belacan sikit
[ni seme nih... korang blend sekali, kasik hancow seme... :P]
pas tu nak lagi;
1/2 kelapa amek santan dia
pas tu kan... ko masak je la seme nih sekali
masukkan jugak asam keping sekeping dua
kacau lah sampai mendidih ye, api jangan kuat sangat [ni tanak bagi santan tu berketul-ketul ye]
bila dah pekat tu, leh la kacau sesekali tanak kasik hangus je, sampai la pecah minyak. masa ni masukkan sekali gula melaka sikit [lam 1/2, ganti ngan gula la kalau takde gula melaka], garam sekucup perasaan lah]

tunggu lah sampai pecah minyak dan pekat ye...

budu
budu dia memang harus kena masak lah
budu
gula melaka
daun limau purut
air limau nipis
cili padi
serai
korang masak je ni seme sekali...

pastu pepandai la idang... lauk selalunya;
daging/ayam bakar
ikan celup tepung
telur masin
bawang putih jeruk
solok lada
keropok


ni gambarnya... tak berapa menyelerakan pun.. :P
gambar adalah dari serata ceruk jumpa kat gugel je...

BALIKRUMAH