Thursday, May 1, 2008

Nekbat


Bahan-bahan :
  • 10 biji telur
  • 10 sudu gandum(digoreng)
  • acuan baulu
  • 1/2 kilo gula
  • 2 1/2 cawan air
  • 5 kuntum cengkih


Cara Membuatnya :
  1. Telur dipukul hingga betul-betul kembang.
  2. Ambilkan 5 senduk telur yang dipukul tadi ke dalam mangkuk yang lain.
  3. Masukkan gandum yang digoreng tadi sedikit sahaja.
  4. Kacaukan ia biar sebati hingga menjadi pekat seperti adunan baulu.
  5. Setelah betul-betul pekat, bolehlah dimasukkan ke dalam acuan dengan menggunakan satu sudu besar.
  6. Panaskan acuan itu dengan menggunakan api di atas dan di bawah.
  7. Buatlah sedemikian hingga habis adunan.

Cara Menyira :
  1. Gula dimasak dengan air dan bunga cengkih.
  2. Setelah air mendidih, masukkan cek mek molek ke dalam air gula itu.
  3. Balikkan ia supaya air gula itu meresap