Thursday, January 24, 2008

Kerabu Kaki Ayam

Ni resepi kerabu kaki ayam yang ringkas.. kaki ayam bintang tu ya.. bukan orang yang berkaki ayam...

Kaki ayam lam lima pasang [buleh gak pakai kaki ayam yang dah siap disiang yang ada dijual kat supermarket tuh..]


bahan 1
Cili padi 3-5 ekor [nak pedas, tambah lagi...]
serai sebatang [tengok saiz lah...]
bawang merah 2-3 bijik
daun ketumbar setangkai dua

bahan 2
kicap sotong siam tuh [err.. sos ikan lah...]
[kalau ikut.. aku ada lagi satu kicap siam punya gak... cap tudung mas... ni pun masuk gak...]
gula sikit [kalau suka lah...]
1 sudu sos tiram
air limau nipis dalam 2-3 sudu [sukati lah nak masam lebih tambah lagi...]

memula, rebus dulu kaki ayam sampai lembut lah...

memula mayang halus semua bahan 1 tuh... masukkan lam satu bekas...

pas tu, buh la bahan 2

udah tu.. bila kaki-kaki ayam tu dah lembut... potong-potong lah bagi kecik-kecik [kalau nak potong dulu sebelum rebus pun buleh...]

sudah tu, masukkan lah sekali kaki-kaki ayam, tu dalam bekas tadi, amik sikit air rebusan tadi, gaul-gaul, penyek-penyek lah semua benda lam bekas tuh.. sampai korang rasa dah bergaul mesra...

pastu, amek buh lam pinggan ke piring ke.. mana-mana lah... kalau nak makan sendiri, buleh je amek terus dari bekas tuh... ekekek...

[buleh saja tukar jadi kerabu perut... cuma tukar bahagian kaki ayam tu kepada perut.. yang lain sama je... sotong, udang, buleh gak...kalau ikan bilis... tak yah masuk kicap sotong tuh... kang tak pasal masin berdengung-dengung....]





0 comments: