Monday, December 3, 2007

Kuah Laksam


dua tiga minggu hari tu .. aku teringin makan laksam. tapi masalahnya kat area aku ni susah nak carik. Kawan yang reti buat nun jauh duduk kat tempat jin bertendang balakong. so, kenalah buat sendiri. laksamnya aku tak reti nak buat, so aku ganti dengan mee laksa utara. kuah laksam tu bulehlah dibega-bega. errr pa'chik ... betui ka begaan kuah laksam aku? hehehe

Kuah Laksam

Ikan kembung (rebus dan asing isi dari tulang)
santan
bawang merah
lada hitam
asam keping

Cara:

1) isi ikan diramas, tulangnya dikisar dan ditapis airnya
2) masukkan isi ikan dan air rebusan dalam periuk
3) blend bawang merah. tumbuk lada hitam secukup rasa
4) campur bawang merah kisar dengan lada hitam dalam periuk. masuk asam keping, garam secukup rasa.
5) masak sampai mendidih.
6) buat ler sambal belacan sikit. ulam2 dia diracit halus = kacang panjang, daun kesom, timun, daun selom. taugeh.



0 comments: