Thursday, November 29, 2007

MURTABAK BISKUT

Murtabak Biskut

1 bungkus biskut lemak
Daging hancur
Bawang besar ( potong dadu )
Rempah kari daging ( dicampurkan air dan digaul sebati pada daging )
Susu cair ( dicampurkan 2 cawan air )
Daun bawang, daun sup ( potong halus )
Bawang besar ( ditumbuk )
Bawang putih ( ditumbuk )
Halia ( ditumbuk )
Perasa secukup rasa
Minyak masak

Cara membuat intinya: -

1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah yang telah dicampurkan dengan daging tadi. Kacau sehingga kering.

3. Kemudian masukkan bawang yang telah didadu. Tambah perasa secukupnya.

Cara membuat lapisan: -

1. Sediakan dulang yang telah dialas dengan aluminium foil.
2. Panaskan susu cair... jangan sampai mendidih, suam2 je. Tambahkan secubit gula dan garam.
3. Kemudian, celupkan biskut ke dalam susu cair sehingga lembut... jangan sampai hancur... bagi kembang je...
4. Angkat perlahan-lahan dan susun dalam dulang.
5. Sapukan kuning telur, ratakan inti daging, taburkan daun bawang dan daun sup.
6. Ulang langkah yang sama sampai habis. Lapisan atas sekali mestilah biskut. Bakar dalam oven sehingga kekuningan.
.
.
ps: errr resepi ni dapat masa praktikal dulu tapi tak pernah cuba sendiri lagi... huhuhu... penah makan hasil bakaran tuan punya resepi je... sila la merajinkan diri cuba resepi ni... senang je sebenarnya... hehehe... ;)