Friday, September 21, 2007

Tepung Tukil

1 cupak tepung pulut kering -digaul

1/2 gelas tepung pulut hitam - digaul.....

1/2 kati gula

1 biji kelapa

5 batang buluh tukil (4 inci panjang & 1 1/2 inci lebar)

Periuk tanah untuk mengukus

Tempurung yang ditebuk kecil-kecil

garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat :

1. Gula dimasak sehingga hancur.

2. Gaulkan tepung dengan air gula yang telah dimasak sehingga sebati.

3. Masukkan ke dalam tukil dan kukus sampai masak.

4. Angkat dan gaul dalam kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan gula.



BalikRumah

4 comments:

Anonymous said...

erk, apa ni, tak pernah makan, peliknya rupa.

Pa'chik said...

hahah.. pasal acuannya guna buluh.. sedap jugak...

Anonymous said...

ni yang ada kaler pink tu kan??

Pa'chik said...

kaler pink? tah.. tak tau.. tau kaler ni je...