Thursday, September 27, 2007

Kerabu Daging




Bahan-bahan :

1 kilo daging (dibakar)
2 biji kelapa
3 ikat daun kesum
5 biji asam limau nipis
1 sudu teh lada hitam
10 ulas bawang merah
sedikit garam dan gula
10 biji lada sulah
2 labu bawang besar
4 biji lada masak / 2 biji lada hijau


Cara Membuatnya :

1. Daging dibakar dan dipotong nipis-nipis.
2. 1 1/2 kelapa diambil santannya.
3. 1/2 biji lagi diparut dan dibuat kerisik.
4. Lada sulah, lada hitam dan bawang merah ditumbuk hingga lumat.
5. Pati santan, kerisik, daging dan daun kesum (dipotong halus-halus) digaulkan hingga sebati.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Taburkan bawang besar dan lada (yang dipotong) di atasnya sebagai perhiasan.



0 comments: