Wednesday, July 11, 2007

Ayam asam pedas


Ayam (potong kecik2)
cili kering
bawang merah
bawang putih
halia
belacan
serai
daun kesum
air asam jawa
sayur jeruk
bendi
garam
gula

caranya:
1) kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, belacan.
2) tumis bahan kisar. masukkan serai yang dah dititik. goreng sampai garing, naik bau.
3) masukkan ayam. masak kejap sampai ayam setengah masak.
4) masukkan air asam jawa, daun kesum.
5) bila ayam dah masak, masukkan sayur jeruk yang dah dipotong kecik2, bendi, garam dan sedikit gula



1 comments:

Anonymous said...

Salam,

Maaf ya, nak tanya, kenapa ayam asam pedas ni nampak mcm kari ayam? Saya tak pernah masak asam pedas gunakan ayam, lebih gemar gunakan ikan, seperti Ikan Duri, Ikan Pari, Ikan Tenggiri Batang, Ikan Angkoli atau Kerisi dan Ikan Bongok. Resepinya ada juga yg suka pakai kerisik dan nenas.

Kalau pakai Ikan Duri atau Ikan Pari saya letak lada hitam yg jenis biji, saya sangar dan tumbuk dulu.