Wednesday, June 20, 2007

Pulut Bakar @ Pulut Panggang

Bahan-bahan:
100 gm udang basah
4 biji cili kering
2 batang serai
10 ulas bawang merah
½ sudu jintan manis
1 sudu besar minyak masak
Gula, Garam
900 gm pulut
1 biji kelapa
Garam
Daun pisang
Lidi
Cara:
1) Udang potong kecil-kecil.
2) Cili kering dimesin bersama jintan manis.
3) Serai dan bawang merah dihiris halus.
4) Panaskan minyak dan masukkan cili kering dan jintan manis tadi ... kacau.
5) Masukkan kelapa parut dan serai, garam, gula, udang dan bawang merah.
6) Kacau hingga masak, kering dan ketepikan.
7) Rendam beras pulut semalaman.
8) Bersihkan, tos dan kukus sampai masak.
9) Gaul pulut dengan santan yang dah dicampur sedikit garam.
10) Layur daun pisang dan potong ikut saiz yang dikehendaki.
11) Ambil 2 sudu besar pulut dan letakkan atas daun pisang. Tekan pulut sampai agak leper.
12) Pastu masukkan inti di bahagian tengah dan gulung pulut tu.
13) Matikan dengan lidi di hujung dan pangkal pulut bakar tu.
14) Akhirnya bakar la pulut di atas api yang sederhana besar sampai garing.





1 comments:

Pa'chik said...

izi, aku suka letak serunding je.. ikan/daging/udang buleh saja...