Friday, June 15, 2007

Nasi Daging

NASI DAGING

1 kg daging....potong sebesar

4 inci dan rebus dgn halia sampai lembut

6 cawan beras (bersih dan toskan)

8 cawan air rebusan daging

1 cawan susu cair

3 sudu besar minyak sapi

5 helai daun pandan ..disimpulkan

garam secukup rasa

2 inci kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 kuntum buah pelaga

2 bawang besar

3 ulas bawang putih (cincang atau tumbuk)

1 inci halia

Cara:

1. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi atas dapur (jangan korang letak badan rice cooker tu sekali atas dapur .. mau meletup plak nanti)

2. Tumiskan bahan tumis

3. Masukkan air rebusan daging, susu cair dan daging. Biarkan mendidih.

5. Masukkan daun pandan, garam, beras

6. Pindahkan periuk nasi tu ke badannya dan biarkan nasi masak macam biasa.

7. Hidangkan dengan jelatah tomato


0 comments: