Monday, June 11, 2007

MiKari

bahan-bahan

ayam (potong kecik-kecik)
kentang (potong dadu)
serbuk kari ayam (aku suka guna baba's)
santan
kerang (siap direbus dan dikopek)
fish ball (selalunya aku buat sendiri guna isi ikan tenggiri)
bawang merah + bawang putih + halia (kasi blend semua tu)
mee kuning (celur)
taugeh (celur)
sawi (celur)
telur ayam rebus
tauhu kering

1) panaskan minyak. tumis bahan blend sampai naik wangi.
2) masukkan kari yang dibancuh dengan air. tumis sampai naik minyak.
3) masukkan kentang dan ayam. gaul dan masak dalam seminit.
4) masukkan air. biar mendidih. masukkan fish ball.
5) masukkan pati santan, garam. pelankan api.
7) pastu masukkan tauhu kering + kerang. bila dah mendidih untuk kali kedua boleh tutup api tu.

bila nak makan, masukkan mee yang dicelur dalam mangkuk. letak taugeh, sawi, telur ayam. curah kuah kari yang panas tu. letak ler bawang goreng ke, daun pudina ke .. suka hati la. pastu dah leh makan.

p/s: Kata tuan punya resepi nih,
"resipi yang aku bagi ni basic je. pandai2 ler ko olah.
honestly aku tak reti nak bagi sukatan sebab aku masak tak pernah ada sukatan. main agak2 je. hehehhe .. abih camno?" Jadi garam,gula,ajino... agak-agak la ye...


0 comments: