Wednesday, June 27, 2007

Black Pepper Steak/Chicken

(Sukatan untuk sorang je makan)

Bahan-bahan:

Daging batang pinang (ikut besar mana yang suka) - kalau nak ayam .. guna bahagian dada yang dah dibuang tulang.

Bahan perap:

1 sudu kicap
1/2 sudu minyak bijan
1 sudu telur putih
2 sudu tepung jagung
Bahan untuk sos lada hitam:
1 sudu marjerin atau butter
1 sudu tepung gandum
2 sudu sos tiram
gula dan garam secukup rasa
2 sudu bawang putih yang dicincang
1 sudu bawang besar yang dicincang
2 sudu lada hitam (seeloknya jangan tumbuk lada hitam terlampau halus)
4 sudu stok ayam atau daging

Cara-cara:

1) Potong daging agak leper dan perap dengan bahan perapan agak2 dalam 2 jam

2) Untuk sediakan sos - cairkan marjerin/butter, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau, masukkan tepung gandum dan goreng dengan api perlahan sampai tepung bertukar warna perang.

3) Masukkan lada hitam, sos tiram, garam, gula, stok ayam. biarkan mendidih hingga pekat.

4) daging atau ayam yang dah perap tu boleh la digril atas tempat bakar atau gunakan kuali leper dengan sedikit butter, sautee hingga masak.

5) Bila nak makan, tuang sos atas daging/ayam. Nikmati dengan garden salad atau hot patotoes salad, boiled veggies, mushroom/chicken soup. Yum Yum Yum

* boleh juga letak hirisan button mushroom dalam sos.

1 comments:

haFyZoL said...

ooo ooo macam sedap.
slalu ka masak?